Opbaren

Eerste zorg overledene

Een belangrijke vraag: ‘Waar nemen we afscheid van de overledene?’
Het is belangrijk te weten waar de overledene precies gestorven is en waar hij of zij opgebaard mag worden. Nabestaanden kunnen kiezen voor een opbaring thuis of opbaring in een rouwcentrum . Daarnaast is het belangrijk te weten wie de overledene gaat verzorgen. Wij kunnen dat doen en als u wilt kunt u daar uiteraard ook bij aanwezig zijn of mee helpen.

Opbaring thuis – Afscheid in een vertrouwde omgeving

Het kan voor de nabestaanden een troostend idee zijn dat de overledene thuis blijft of weer thuis komt en tot het laatste moment in de eigen vertrouwelijke omgeving blijft; een bijzondere ervaring voor nabestaanden. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is mijn inziens zeer het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar of doen waar u maar behoefte aan hebt
Vooral voor kinderen is het prettig om een overledene in een vertrouwde omgeving te zien en er in alle rust over te kunnen praten, en langzaam afscheid nemen. Ik kan zorgen voor de attributen die bij een thuisopbaring nodig zijn, zoals koelapparatuur. Met een scherm, kleden, schemerlampen of kaarsen kan de rouwkamer met een algemeen neutrale of een echt Indische sfeer ingericht worden.
Iedere dag is er een korte controle hoe het met de opbaring gaat. In de dagen tussen overlijden en uitvaart kunnen nabestaanden geleidelijk aan toegroeien naar het moment waarop de kist gesloten zal worden. Dat moment wordt in overleg met elkaar bepaald. Met de huidige middelen kan het thuis opbaren probleemloos verlopen. Opbaren thuis is goedkoper dan in een rouwcentrum.
Het kan zijn dat u aanvankelijk kiest voor thuis opbaren en na 1 of 2 dagen toch liever heeft dat de overledene wordt opgehaald en overgebracht naar het rouwcentrum. Ook dat is uiteraard altijd mogelijk.

Opbaring in het Uitvaartcentrum

U kunt er voor kiezen uw overleden dierbare in een uitvaartcentrum te laten opbaren. Wij werken samen met diverse uitvaartcentra in de regio. Er zijn veel verschillen in sfeer, mogelijkheden en prijzen.
Bij de meeste uitvaartcentra spreekt u een aantal afscheidsmomenten af, zodat u de overledene kunt bezoeken.
Veel uitvaartcentra hebben tevens een zogeheten ’24 uurs-kamer’ waarvan u als nabestaande de sleutel kan ontvangen: zo kunt u op ieder gewenst moment uw overleden dierbare bezoeken. Indien u hierop kosten zou willen besparen, zou u kunnen kiezen voor een eenvoudige opbaarruimte in een rouwcentrum, waarbij u één besloten rouwbezoek afspreekt.

Combinatie opbaarmogelijkheden

Een combinatie van opbaarmogelijkheden kan ook. Zo kan de overledene bijvoorbeeld de eerste dagen thuis blijven voor een afscheid in eigen kring. Daarna wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum van uw keuze, waar ook grotere groepen mensen officieel afscheid kunnen nemen. Uw keuze hangt samen met de hoeveelheid mensen die u verwacht en de woonsituatie.
Ik helpen u eventueel bij het maken van de juiste keuze.

Thanatopraxie

Met lichte balseming (thanatopraxie), kunnen overledenen langer opgebaard worden dan bij een normale opbaring. Dankzij lichte balseming blijft de overledene er natuurlijker uitzien. Bovendien voelt hij of zij niet meer zo koud aan. Ook worden tekenen van een eventuele ziekte minder en is een koelinstallatie meestal niet nodig. Lichte balseming helpt nabestaanden bij het behouden van mooie herinneringen aan een overleden dierbare.

Reacties zijn gesloten.